Veilig omgaan met hoge druk

  • Altijd veiligheidsbril dragen als raket onder druk staat
  • Afstand houden van raket (ook ev. publiek)
  • Zorgen voor luchtlosser, op afstand bedienbaar (touw)

Waterraketten versterken met glasvezel (of carbon,...)

De 2 meestgebruikte vormen zijn doeken (op rol of per m²) en 'sleeves'.

glasvezel op rol = goedkoopste

glasvezel 'sleeves' = buisvormig, meestal onder een hoek van 45° geweven

Je hebt verschillende zwaartes, vb. 200GSM = 200 g/m².

Er bestaat ook nog carbon en kevlar of combinaties van deze met glasvezel tussen. Het meest gebruikte om heel hoge druk aan te kunnen is carbon, maar is wel redelijk duur.

Deze materialen worden dan met tweecomponenten epoxy aangebracht. Er bestaat een trage en snelle variant. Persoonlijk kies ik liever voor de tragere, omdat ze langer verwerkbaar blijft. Draag zeker (latex) handschoenen bij het werken met epoxy, want het is kankerverwekkend. Als epoxy in contact komt met de huid kan dit bovendien een allergische reactie veroorzaken.

Duikfles opstelling

Als je meer dan 10 bar druk wilt zetten op je raket, zal dit je fietspomp zwaar belasten en het is, zeker bij grote raketten, fysiek zwaar. Dan loont het de moeite om een duikfles aan te kopen. Om die dan aan te sluiten op je lanceerplatform moet je dan een vulset kopen en een (foster) koppelling. Voorzie ook een manometer met een voldoende groot bereik, de originele (200 bar) zijn voor luchtdruk onder de 20 bar niet precies genoeg. Meer info over dit onderwerp volgt later.

Maak jouw eigen website met JouwWeb