Wat is een waterraket, hoe maak je een eenvoudig model en hoe lanceer je het ?

Een waterraket bestaat uit 1 of meerdere aan elkaar gelijmde PET-flessen. Maak de raket klaar om te lanceren door maximum 1/3 van de fles te vullen met water. Daarna plaats je een kurk met een ventiel erin in de opening van de fles en verbind je het ventiel met een fietspomp.

Dan zet je de fles onder druk met de fietspomp. De raket wordt met de opening naar beneden geplaatst. De raket schiet weg als de kurk de fles door de toenemende druk niet meer kan tegenhouden. Dit is bij ongeveer 1 tot 2 bar.

Het water spuit dan met veel kracht uit de raket en stuwt hem de lucht in. Nadat de aandrijfkracht van het water is uitgewerkt, krijgt de raket nog een korte aandrijving van de samengeperste lucht die zich nog in de fles bevindt. Dit is een zeer korte impuls. Daarna vliegt de raket verder tot hij zijn maximale hoogte bereikt heeft. Daarna komt hij weer terug naar beneden.

 

Luchtdruk

De luchtdruk kan bekomen worden met:

  • een fietspomp
  • een compressor
  • een gasfles

Veiligheid

Als je waterraketten lanceert moet je letten op de veiligheid. De belangrijkste regel is: Bezint eer ge begint! Ga nooit met je hoofd boven de raket staan als die onder druk staat. Als de raket op dat moment wegschiet kan je door de kracht een hersenschudding oplopen. Je hand boven een vin houden is al even gevaarlijk. Als de raket dan plots zou wegschieten houd je er een diepe snee aan over. Zeker bij de lancering moet je op een afstand staan. Ook bij het oppompen van de raket moet je afstand bewaren. Als je het U-pin lanceerplatform gebruikt moet daar zeker een beschermkap op zitten om de U-pin op te vangen. Wanneer er publiek komt kijken waarschuw je ze best over de gevaren van een waterraket. Het publiek moet op minimum 10 meter afstand staan.

Locatie

De beste locatie om een waterraket te lanceren is een groot  grasveld of weide.

Het liefst is deze zo groot mogelijk, dan weet je zeker dat de raket niet in een tuin, op straat, in een boom of in een beek landt. Vraag ook altijd best de toestemming van de eigenaar.

Weersomstandigheden

De ideale weersomstandigheden om waterraketten te lanceren zijn droog en windstil weer. Zo maakt de raket de beste vlucht, want bij teveel wind kan deze afwijken.

Teams

Waterraketten bouwen is over de hele wereld verspreidt. Er bestaan teams verspreid over de hele wereld: Australië, Verenigde Staten, China, India, Duitsland, Nederland, …

Enkele teams:

Air Command, Basrockets, dutchwaterrockets, US waterrockets, DP rockets, …